Niksinurkka


Mailan lavan muovaaminen

Uuden mailan lapaa on hyvä hiukan "sorvata" ennen käyttöönottoa. Vaikka lavat eivät nykyisin tehtaan jäljiltä ihan tikkusuoria enää olekaan, on pieni lisämuokkaus usein kuitenkin tarpeen. Mieltymyksiä on monenlaisia, mutta lavan kärkeen muotoiltu maltillinen pallon muotoinen kuppi on hyödyksi monessa asiassa. Ns. kärkivivut, harhautukset, kantti- eli kiertolaukaukset ja kääntölaukaukset onnistuvat kärkikoukun avulla helpommin. Keskipakoisvoima ei varasta pelivälinettä lavasta vaan pienellä harjoituksella se pysyy matkassa kuin liimattu.

Kuinka paljon lapaa sitten saa käyristää että se on sääntöjen mukainen? Salibandyn kansainvälisissä pelisäännöissä annetaan seuraavat ohjeet:

1) Mailan on oltava IFF:n hyväksymä ja merkitsemä.
Varren kaikenlainen muunlainen käsitteleminen kuin lyhentäminen on kielletty. Vartta voi teipata aloitusmerkin yläpuolelta, mutta tun­nistus- ja hyväksymismerkintöjä ei saa peittää.

2) Lapa ei saa olla teräväreunainen ja sen käyryys saa olla kor­keintaan 30 mm.
Lavan kaikenlainen muunlainen käsitteleminen paitsi taivuttaminen on kielletty. Lavan käyryys mitataan lavan sisäpuolen korkeimmasta kohdasta mailan maatessa tasaisella alustalla. Lavan vaihtaminen on sallittu, mikäli lapa on hyväksytty varren kanssa ja on samaa tuo­temerkkiä, mutta uutta lapaa ei saa heikentää. Lavan ja varren liitos­kohdan teippaaminen on sallittu, mutta korkeintaan 10 mm lavan näkyvästä osasta saa olla peitettynä.


Ja eikun hommiin. Mitenkäs se menikään? Tarvitset seuraavat elementit:
  1. Yksi aikuinen (tarvitaan prosessin alusta loppuun, lapset älkää ryhtykö tähän omin päin)
  2. Lämpöä jolla muovi saadaan muovattavaan lämpötilaan
  3. Makkaraa
  4. Hanskat
  5. Viivoitin
  6. Oikean kokoinen salibandypallo
  7. Kylmää vettä
Etkö omista kuumailmapuhallinta? Ei se mitään koska sitä ei tarvita. Lämmön nostoon kelpaa esim makkaranpaiston jälkeinen hiillos takassa. Pidä lapa noin 10 cm hiilloksen yläpuolella. Jos ei ole takkaa voi makkarat keittää ensin kattilassa liedellä, ja tämän jälkeen on lavan vuoro. Lämmitä ensin vain hetkinen, vedä hanskat käteen ja testaa lavan elastisuutta. Jos ei vielä taivu niin kasvata lämmitysaikaa hiljalleen ettei pääse ylikypsäksi. Kun lapa alkaa tuntua taipuisalta ota pallo käteen ja kiedo lavan kärki pallon ympärille. Pallon avulla lavasta saadaan, aivan oikein, pallon muotoinen! 

Jos kyseessä on pelimaila kannattaa pitää maltti mukana, jos taas väline tulee ilmaveivaukseen ei malttia tarvita. Kun haluttu muoto on saavutettu, lapa kastetaan kylmään veteen jotta se taas jähmettyy ja asettuu pysyvästi uuteen muotoonsa. Kylppärin lavuaari käy tähän tarkoitukseen hyvin. Viivoittimella mitataan onko käyryys alle kolmen sentin. Lopuksi kietaistaan makkara huiviin, sen pitäisi olla vielä lämmin. Ja sitten vain kikkaamaan. Kis-Kis!